Mosselen

Een maaltijdbox vergelijken

Mosselen

mosselen

Zeeuwse mosselen? Wanneer we denken aan een vakantie in Zeeland, denken we aan rust, fietsen en wandelen langs eindeloze stranden. Jammer dat het weer in Nederland niet altijd zodanig is dat we echt van deze stranden kunnen genieten. Vaak kunnen we weinig in de zon liggen en blijft het bij een stevige wandeling tegen de wind in, waarna we lekker genieten van een hapje in één van de vele strandtenten die de Zeeuwse kust kent. Vaak is het eten in deze strandtentjes echt niet slecht.

Mosselen uit Zeeland

Bij Zeeuws eten denken we als eerste aan Zeeuwse mosselen. Mosselen werden vroeger in Zeeland voornamelijk gegeten door de arme bevolking. Zij konden hun maaltje zelf aan de kust bij elkaar rapen. In Frankrijk (vooral in Normandië en Bretagne) zie je dit ook vaak nog gebeuren. Hele gezinnen die met draadmandjes en een scherp mesje naar de stranden trekken om daar bij eb een mandje te vullen met heerlijke verse mosselen. Dit is een gerecht wat eigenlijk niet kan mislukken, tenminste wanneer je verse “Zeeuwse” mosselen gebruikt. Mosselen zijn niet lang goed te houden. Je kan ze het beste eten op de dag van aanschaf.

Recept voor Mosselen

Mosselen zijn makkelijk te bereiden en lekker snel klaar. Haal de mosselen een kwartier tot een half uurtje voor gebruik uit de koelkast en uit de verpakking. Spoel de mosselen schoon in een bak koud water. Laat ze er niet in staan, want daar worden ze minder lekker van. Borstelen is niet nodig. Controleer ze wel even op fout uitziende exemplaren (mosselen die niet dicht gaan en kapotte mosselen). De kooktijd van de mosselen is heel kort. Breng de mosselen aan de kook en roer ze één keer door wanneer de mosselen koken. Kijk tijdens het doorroeren of alle mosselen open zijn. Zo ja, dan zijn de mosselen klaar voor consumptie.

Waarin kook je de mosselen?
Als groenten en kruiden kan je wat ui, wortel, peterselie, prei, peper en laurierblad toevoegen. De mossels moeten ongeveer voor drie kwart onder het vocht staan. Je kan hiervoor bier gebruiken, witte wijn, gewoon kraanwater of kraanwater met een flinke scheut bier of witte wijn toegevoegd. Net wat je het smakelijkst vind. Meestal worden mosselen gegeten met stokbrood of met frites. Wanneer je hierbij ook nog een mosselsausje wilt serveren meng je één theelepel mosterd met één eetlepel azijn, twee deciliter gezeefd mosselnat en peper en zout naar smaak. Vandaag kan je dus lekker snel aan tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *