Pannenkoeken

Een maaltijdbox vergelijken

Pannenkoeken

pannenkoeken

Pannenkoeken worden Nederlands genoemd (in Engelstalige landen noemen ze deze Dutch pancakes), crêpes zijn Frans en pancakes zijn Amerikaans. Pancakes zijn klein en dik. Ze zijn dikker omdat de Amerikanen rijsmiddelen gebruiken in hun pancakes. Zij voegen dus wat bakpoeder toe aan hun beslag en soms wordt in plaats van melk, karnemelk gebruikt. Een Franse pannenkoek (crêpe) wordt in Frankrijk meestal als dessert gegeten. De crêpe is dunner en iets kleiner dan de Nederlandse pannenkoek. Vaak wordt voor een crêpe ook nog een deel van de melk vervangen door water. Meestal laat men het beslag van de crêpe 1 uur rusten voordat men dit gebruikt. Het beslag voor de pannenkoeken wordt direct verwerkt.Verder kennen ze pannenkoeken overal wel. Het is dan ook een heel makkelijk recept en oud recept. In Duitsland heten ze pffankuchen, in Denemarken aebleskiver, in Griekenland tiganites, in Korea kimchijeon, in Zuid-Afrika pannekoeke, in Finland Pannukakku, in India malpuas, in Maleisië apam balik, in Polen nalésniki en in Oostenrijk kaiserschmarrn.

Recept pannenkoeken (voor ongeveer 10 pannenkoeken):

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • snufje zout
  • boter om in te bakken

Bereiding:

  1. Mix de ingrediënten door elkaar tot een glad beslag en giet hiervan steeds een kleine hoeveelheid in een hete koekenpan.
  2. Draai de pan met het beslag snel rond met het beslag erin totdat de hele bodem van de pan bedekt is.
  3. Bak de pannenkoek op een niet te hoog vuur totdat de bovenkant droog is.
  4. Draai de pannenkoek dan om en bak hem ook nog even op de andere kant.
  5. Herhaal dit totdat al het beslag op is.

Varianten:

  • Meng eens wat geraspte appel en kaneel door het beslag.
  • Voor een Groninger pannenkoek gaat een handje vol krenten door het beslag.
  • Aan Limburgse pannenkoeken wordt suiker en brandenwijn toegevoegd.
  • Wanneer je spekpannenkoeken wil bakken, voeg je wat uitgebakken spek toe aan het beslag in de pan.
  • Kaaspannenkoeken met wat kaas door het beslag
  • Hartige pannenkoeken met ui, ham, gehakt, salami, tomaat en/of champignons.

Pannenkoek beleggen:
Je kan van alles gebruiken om de pannenkoek mee te beleggen. Hier volgen een aantal voorbeelden:

  1. De overbekende stroop, (poeder)suiker , chocoladepasta en jam
  2. Gebakken appels of peren met suikersiroop of chocoladesaus
  3. Ijs gecombineerd met slagroom en fruit (aardbeien, warme kersen, appel, banaan, peer, perzik).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *