Tarte Tartin

Een maaltijdbox vergelijken

Tarte Tartin

Dit is een Frans nagerecht waarbij karamelsaus gemaakt moet worden. Dat kan niet iedereen. Bij mij mislukte het ook, dus heb ik mijn eerste poging zo in de vuilnisbak kunnen kieperen. Verbrande karamelsaus is werkelijk niet te eten. De tweede poging lukte gelukkig wel. Een Tarte Tatin wordt altijd op zijn kop bereid, waarbij de vrucht wordt gekaramelliseerd voordat de taart wordt gebakken. In dit geval worden peren gebruikt, maar meestal wordt de Tarte Tatin gemaakt met appels. Er zijn ook varianten met perziken en ananas.

Geschiedenis Tarte Tartin
Dit nagerecht dankt zijn naam aan de zussen Stéphanie en Caroline Tatin. Zij runde het hotel Tatin in het plaatsje Lamotte-Beuvron en rond 1880 wilde één van de zussen een appeltaart bakken. Bij het koken van de appels met boter en suiker ging er iets mis. De pan stond te lang op het vuur. In een poging te redden wat er te redden viel, deed ze snel wat deeg over de gekaramelliseerde appels in de pan en zette ze het geheel in de oven tot het deeg gaar was. Tot haar stomme verbazing vonden de gasten het gerecht lekker en zo werd deze taart geboren.

Benodigdheden voor de Tarte Tatin met peren:

  • 4 tot 5 peren
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram boter
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • evt. wat crème fraîche

De karamelsaus

  1. Je begint met het maken van de karamelsaus. Deze karamelsaus is iets gezouten. Wanneer je dit liever niet hebt, laat je het zeezout weg.
  2. Zoek een pan uit met een dikke bodem en zet deze op een laag vuur.
  3. Verhit de suiker met de boter in de pan onder voortdurend roeren, voeg onder het roeren de kaneel en eventueel het zeezout toe.
  4. Blijf roeren en haal de pan van het vuur zodra de saus begint te borrelen.

De taart

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en haal de 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien.
  2. Schil de peren, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis.
  3. Giet de karamelsaus in de taartvorm en leg de peer-partjes in de saus.
  4. Dek het geheel af met het bladerdeeg en druk het deeg aan de zijkanten goed aan.
  5. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak in 40 minuten gaar.
  6. Haal de taart uit de oven en leg een bord over de taartvorm. Het bord moet groter zijn dan de taartvorm.
  7. Keer de taart snel en voorzichtig in verband met de hete karamelsaus.
  8. Laat het geheel zo’n 10 minuten tot een kwartier afkoelen. Serveer eventueel met wat crème fraîche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *