Biologische Maaltijdbox

Een maaltijdbox vergelijken

Biologisch is een absolute groeimarkt. Dit is dus ook het geval voor de biologische maaltijdboxen. Vroeger was alleen een handvol boeren bezig met het verbouwen van biologische producten, nu heeft ook de gangbare voedingsmiddelenindustrie deze tak ontdekt. Tegenwoordig zijn er meer dan 3000 verschillende producten onder EKO-keurmerk verkrijgbaar. Bier, brood, melk, boter, jam, smeerkaas, pasta: bijna alles is biologisch verkrijgbaar. Ook is er een flinke keus aan milieuvriendelijke non-food-artikelen, waaronder kleding van biologisch geteeld katoen, met EKO-keurmerk, en biologische bomen, snijbloemen en planten. Deze producten zijn erg populair bij vegetarische boxen.

Wat is een biologische box?

Deze producten – ook wel ‘bio’ genoemd – worden steeds populairder en roepen daarmee ook steeds meer vragen op. Maar wat is nu eigenlijk ‘biologisch’? Biologisch wil zeggen: op een natuurlijke manier, zonder chemicaliën (Van Dale). Daarbij is het uitgangspunt van biologisch: het aanbieden van producten en diensten op een natuurlijke wijze met respect voor mens, dier, plant en milieu. De biologische landbouw is een methode waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie. In de biologische veeteelt wordt het vee op een diervriendelijker manier gehouden dan op de gangbare wijze. In de supermarkt is het biologische product te herkennen aan het Eko-keurmerk. Een maaltijdbox met dit kenmerk wordt vooral verkocht door Ekomenu, Willem en Drees en de Krat. Zij beschikken over de 100% bio-keurmerken en staan voor een eerlijke keten.

Op biologische producten uit het buitenland staat vaak de Engelse term voor biologisch: ‘organic’. Biologisch wordt nogal eens verward met biologisch-dynamisch. Dat is logisch, want het lijkt sterk op elkaar. Het verschil is dat biologisch-dynamisch – naast de gebruikelijke kenmerken van de biologische landbouw – gebruik maakt van een zaaikalender, waarmee heet te worden ingespeeld op de stand van de planeten. Niet alleen het biologisch aanbod is enorm gegroeid, ook het aantal verkooppunten. Biologische producten zijn allang niet meer alleen maar in de natuurvoedingwinkels te koop. Er zijn steeds meer supermarkten die een biologisch assortiment voeren. Daarnaast neemt de rechtstreekse verkoop van biologische producten toe. Mensen vinden het leuk om te weten waar het voedsel precies vandaan komt. Daarom kopen ze bij de biologische boer zelf, via bestelling aan huis, een groenteabonnement of in de vorm van een toenemend aantal biologische boerenmarkten. Ook voor niet-vegetariërs wordt gezorgd. Er is sinds een jaar of tien een landelijke keten van biologische slagerijen, De Groene Weg. Verder biedt een groeiend aantal cateringbedrijven en restaurants biologische producten aan. En tenslotte kun je in toenemende mate via internet EKO-winkelen (en natuurlijk de maaltijdboxen).

Keuring en controle
Als je bereid bent meer te betalen voor een biologisch product, wilt je wel zeker weten dat je biologische waar voor je geld krijgt. Dat is in Nederland inmiddels goed geregeld. Als je op een product het EKO-keurmerk aantreft, heb je een garantie dat het van biologische herkomst is.

Welke maaltijdboxen zijn biologisch?

– Ekomenu boxen
– Willem en Drees boxen
– De Krat boxen
– Enkele gerechten uit de allerhande box

Wat is biologische landbouw?

Kwaliteitsvoeding bieden op een natuurlijke wijze met respect voor mens, dier, plant en milieu. Dat is het uitgangspunt van bio-landbouw. Het is een landbouwmethode die veel aandacht besteed aan de natuurlijke kringloop in alle verschillende aspecten van voedselproductie. De bioboer maakt geen gebruik maakt van enkele gebruikelijke technieken in de gangbare landbouw. In bio zijn dan ook expliciet verboden:

  • het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen zoals bv. herbiciden
  • het gebruik van kunstmest
  • het gebruik van chemische toevoegingen in veevoeder, en van groeistimulatoren en hormonen
  • het gebruik van ggo’s (genetisch gemanipuleerde organismen)

Wat is biologisch-dynamisch landbouw?
Bij de biologisch-dynamische landbouw gaat men nog een stapje verder dan bij de biologische landbouw. Hierbij valt te denken aan:
Door planmatige vruchtwisseling, organische bemesting en het gebruik van kruidenpreparaten, wordt de vruchtbaarheid van de bodem op natuurlijke wijze in stand gehouden. Het veevoer wordt grotendeels (minimaal 80%) op het eigen bedrijf verbouwd en is van biologisch-dynamische herkomst. Het bedrijf wordt zoveel mogelijk als een gesloten ecologisch systeem opgezet. Lichamelijke ingrepen aan de dieren (waaronder bijv. onthoornen) zijn niet toegestaan.