Wereldkeuken

Een maaltijdbox vergelijken

In de maaltijdboxen van HelloFresh of Marley Spoon vind je tegenwoordig heel vaak gerechten met buitenlandse invloeden. Daarom hebben we op deze pagina even een aantal van die wereldkeukens onder de loep genomen. Bij boxen als die van Ekomenu en Willem en Drees zul je deze minder tegenkomen. Kindvriendelijke boxen zoals de Familiebox wil ook nog wel eens wat buitenlandse recepten in de foodbox stoppen. Foodboxen als Chef Ali hebben uiteraard veel meer producten uit het buitenland.

De Engelse keuken

De Engelse keuken heeft over het algemeen een slechte naam. Iedereen kent wel de high tea, die in Engeland overigens de Afternoon tea wordt genoemd, waarbij allerlei zoetigheden en sandwiches worden geserveerd. Verder kent de Engelse keuken veel ovengerechten. Snel en makkelijk. Daarnaast is het uitgebreide Engelse ontbijt over de hele wereld bekend. Ondanks de slechte naam is de Engelse keuken redelijk gevarieerd. Engeland is altijd een handelsnatie geweest, zodoende waren ze in Engeland al snel gewend ingrediënten in hun maaltijden te gebruiken die in hun eigen land niet inheems waren. Het gevolg hiervan is dat de Engelsen makkelijk gerechten uit andere naties aan hun eetpatroon toevoegen. Zo worden er buiten India nergens zoveel Indiase gerechten gegeten als in Engeland. Veel gerechten en dan met name veel toetjes in Engeland dragen vreemde namen, zoals Flies Graveyard, Eton Mess, Flummery, Cobbler of Toad-in-the-hole.

De Afrikaanse keuken

De keuken van Zuid-Afrika is een mengelmoes van eten uit verschillende culturen, vandaar dat de Zuid-Afrikaanse keuken ook wel eens de “regenboog cuisine” wordt genoemd. De Zuid-Afrikanen hebben een voorliefde voor barbecueën, of braai zoals zij dat noemen. Naast vlees is ook melk een product wat veel gebruikt wordt in de Afrikaanse keuken. Voorbeelden hiervan zijn de melktaart en de sauzen, die rijkelijk voorzien zijn van room. Een bekend gerecht uit de Zuid- Afrikaanse keuken is pap en vleis (Shisi nyama), oftewel gebarbecued vlees met maispap.

Gerechten uit afrika
Al sinds 1480 zijn er Europeanen aanwezig in Afrika. Eerst de Portugezen, later gevolgd door de Fransen, Engelsen, Duitsers, Nederlanders en Belgen. Zij hebben invloed gehad op de Afrikaanse keuken. Afrika bestaat natuurlijk niet alleen uit Zuid-Afrika. In het Noorden van Afrika eet men veel vleesstoofpotten (zoals bijvoorbeeld Muamba de Galinha, een visstoofpot uit Angola), maar verder zijn de keukens van de verschillende landen heel divers. In Egypte en Algerije zijn de gerechten eenvoudiger en in Marokko verfijnder en voller van smaak. Verder is er ook nog de wat pittigere Tunesische keuken, die hierin volledig afwijkt van de overige Noord-Afrikaanse keukens.

De Amerikaanse keuken

De Amerikaanse keuken bestaat natuurlijk nog niet zo lang, maar is uitgebreid beschreven. De Amerikanen hebben er een handje van om alles wat te maken heeft met hun korte geschiedenis te documenteren. Zo is er ook veel informatie te vinden over de Amerikaanse eetcultuur, die hoofdzakelijk bestaat uit snacks en machtige taarten (cheesecake) en vele diëten, want waar zwaar getafeld wordt, worden mensen te dik en willen ze afvallen. De meeste zogenaamd Amerikaanse gerechten vinden hun oorsprong in andere landen zoals de hamburgers en hotdogs uit Duitsland en de cheesecake , die oorspronkelijk uit Griekenland komt.

De Franse keuken

De Franse keuken staat bekend om zijn “Haute Cuisine”, de verfijnde keuken. Dit zijn lichte, gevarieerde maaltijden die in de zestiende eeuw door Catharine de Medici en haar Italiaanse kok werden geïntroduceerd aan het Franse hof. De verfijning van de Franse keuken heeft zich in de jaren die volgden alleen maar verder ontwikkeld. Franse gerechten kenmerken zich vaak door het gebruik van Franse kazen en knoflook in de gerechten. Ook wordt er in Frankerijk vaker dan in andere landen gekookt in wijn of een scheutje wijn aan het gerecht toegevoegd.

Een traditionele Franse maaltijd bestaat uit drie onderdelen:
1. het voorgerecht (hors d’oeuvre of entrée)
2. het hoofdgerecht (plat principaal)
3. het nagerecht (formaten of dessert)
4. Soms wordt er voor het nagerecht nog een salade geserveerd, maar deze salade wordt ook vaak tijdens het hoofdgerecht op tafel gezet. Iedere streek kent zijn eigen gerechten. In de Elzas zijn de Duitse invloeden duidelijk waarneembaar, in de kustprovincies wordt veel vis gegeten en in de keuken van Bourdeaux, Périgord en Gascogne juist veel kip, eend, gans en kalkoen.

De Griekse keuken

De Griekse keuken is historisch gezien een voorlopig van de westerse keuken. Via het oude Rome heeft deze keuken veel invloed gehad in Europa. Het eerste Griekse kookboek wat bekend is werd in 320 voor Christus geschreven door Archestratos met als hoofdingrediënten: olijfolie, wijn en tarwe. De Griekse keuken wijkt ten opzichte van de andere mediterrane keukens af door het veelvuldig gebruik van munt, oregano, dille en laurier. In de Griekse keuken wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van kazen. Denk hierbij aan feta, Kasseri, Kefalotyri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone en Mizithra.

De Indiase keuken

Hoewel de meeste gerechten hier vleesgerechten zijn, zijn veel Indiase mensen strikt vegetarisch. Eten is belangrijk in India. De keuken is van oudsher een heilige plaats en onreine vrouwen (ongesteld, de eerste maand na de bevalling) waren vroeger niet welkom in de keuken. Vandaar dat eten bereiden in India veel meer een mannending is als hier in het Westen het geval is. Er zijn in India vier verschillende keukens te onderscheiden,: de Zuid-Indiase keuken, de Noord-Indiase keuken, de Oost-Indiase keuken en de West-Indiase keuken. In het Noorden gebruiken ze meer tarwe, uien en koriander en in het Zuiden meer rijst, kruiden en kokosnoot. In het Oosten en Westen komen meer visgerechten voor en hier worden ook meer rode pepers gebruikt. De Indonesische keuken stamt uit een eeuwenoude traditie. Zij ontstond en bereikte haar hoogtepunt aan de vorstenhoven. Het was vooral in Midden- Java waar de Indonesische kookkunst verfijnt werd en het niveau bereikte dat we tegenwoordig kennen van de Indonesische keuken.

Kruiden uit Indonesië
In de Indonesische keuken worden veel kruiden gebruikt, zoals:
– komijn (djntan)
– citroengras (sereh)
– korianderzaden (ketoembar)
– kurkuma (koenjit)
– gemberwortel (djahé)

Indonesische rijsttafel
De bekende Indonesische rijsttafel is een Nederlandse vinding. Deze ontstond onder invloed van de Nederlandse kolonisten , waar de Indonesische (meestal Javaanse) kokkies voor moesten koken. Tijdens deze rijke en overvloedige maaltijden werd veel bier gedronken. Hoe meer verschillende gerechten er op tafel stonden, hoe meer status dit de gastheer en gastvrouw opleverde.