Vergeten groenten deel 4

Een maaltijdbox vergelijken

Vergeten groenten deel 4

17. YACON

Een ander voorbeeld van een in Japan snel populair wordende groenten is Yacon! Yacón is een plant die in de Andes van Perú wordt gekweekt voor zijn knapperige en zoete knollen. Men kan de structuur en het aroma het beschrijven als een kruising tussen een verse appel en een watermeloen dit is waarom hij soms als appel van de aarde wordt beschreven. De knol is bevat hoofdzakelijk uit water en fructo-oligosaccharides. Hoewel soms verward met jicama, is yacón eigenlijk dicht verwant aan de de zonnebloem en de artisjok van Jeruzalem. Yacon wordt vermeerderd via knollen, die zich gedurende het groeiseizoen ondergronds ontwikkelen onderaan de nieuwe stengels. Bij het oprooien van de planten ziet men duidelijk het onderscheid tussen de generatieve en vegetatieve (eetbare) knollen. Afhankelijk van hetgeen uitgeplant is krijgt men een veelvoud van knolletjes met ieder een oog. In principe zou ieder knolletje geplant kunnen worden, maar in de praktijk neemt men een oude stengel waaraan +/- 5 – 10 knolletjes. Als men meer neemt wordt de plant veel te groot en vormt vele stengels dicht bij elkaar en zal dan eerder omvallen.

Deze eetbare knollen bevatten inuline, een onverteerbare suiker, dat betekent dat hoewel zij een zoet aroma hebben, de knollen minder calorieën bevatten dan wordt verwacht. De Yacón kunnen aan meer dan 2 meter hoogte planten groeien, en produceert kleine gele onopvallende bloemen aan het eind van de groei periode. Uit de Yacón worden twee voedingsproducten gehaald de yacónstroop en yacón thee. Beide producten zijn populair onder diabetici en dieeters die deze producten wegens zijn lage suikereigenschappen verbruiken. Yacón kan gemakkelijk in worden gekweekt in klimaten met slechts zachte vorst. Het groeit goed in zuidelijk Australië, Tasmanië en Nieuw Zeeland, waar het klimaat en het seizoen lang en mild is. Na de eerste vorst zal de bovenkanten afsterven en is hij klaar om te oogsten. Één reden waarom Yacon in Japan populair is omdat hij gemakkelijk in „Narazuke“ stijl is in te maken, en het hele jaar door in gedroogde plakjes als snack is te verkrijgen!

18. Balsamite/Balsamita/Costmary

(Franse) Balsamite of (Engelse) Costmary is een aromatische plant die lange tijd als sierplant en voor zijn geneeskrachtige eigenschappen is gecultiveerd. Zijn Latijnse naam is Balsamita major Desf. (synoniem: Tanacetum balsamita L. subsoort van. balsamita). Bekend onder vele namen: (in het Frans) Grande balsamite, menthe-coq, menthe DE Notre Dame, tanaisie des jardins, baume -baume-coq, Chartreuse,(Duitse) Balsamkraut, (Engels) costmary, (Italiaanse) erba-amara balsamica, erbabuona. Het werd voor vele eeuwen om zijn prettige, licht geneeskrachtige en balsemieke geur gekweekt. Het is een sterke plan die met ongeveer 4 meter hoog vrij groot wordt. De mooie gele bloemen verspreiden een prettige aroma die lijkt op die van munt.

Het kwam oorspronkelijk voor in Westelijk Azië en de Kaukasus. Het gedijt in de gematigde klimaten en wordt met succes gekweekt in Europa, Noord-Afrika en Noord-Amerika. De licht smakende zure bladeren, kunnen voor salades en likeuren worden gebruikt. Lang geleden werden ze gebruikt om aroma aan het Engelse Ale bier te geven. De Liefhebbers van likeur proberen dit: Kneus 9 bladeren met 9 eetlepels suiker in 9 borrelglaasjes fruitalcohol, en laat dit 2 of 3 maanden staan in een afgesloten fles!

19. Appel komkommer / Citroen komkommer/ Sikkim komkommer

Wist u dat alle komkommers in de wildernis in India voortkwamen? In verschillende delen van India zijn grote genetische verscheidenheden van de komkommer gevonden. iIn Westelijk Azië wordt hij al minstens 3.000 jaar gekweekt, en waarschijnlijk door de Romeinen geïntroduceerd in andere delen van Europa. in Frankrijk in de 9de eeuw verschijnen al verslagen over de komkommercultuur, Engeland in de 14de eeuw, en in Noord-Amerika medio-zestiende eeuw. De Komkommer van Sikkim is geen kruising, maar een oude soort die in de Staat van Sikkim in India groeit. Beschermd door een harde huid, kan hij gemakkelijk maanden veilig worden opgeslagen! Hij is betrekkelijk klein en wordt nooit groter dan 10 cm. De mooie schil maakt dat het een populaire sierplant in Europa is, maar eetbaar. Zijn smaak is zacht en heel licht zuur. Het kan zowel rauw of gekookt gegeten worden. Het is zeer populair in het Indische Himalaya gebergte. Het kan in vele schotels worden verwerkt zoals de gebruikelijke groene komkommers.

20. Paarse Ganzevoet

Chenopodium, of meer beter Chenopodium Giganteum, ook wel de Spinazie van de Boom genoemd, is een plant die oorspronkelijk in Noordelijk en het Oosten van India wordt gevonden, maar ook in Frankrijk en een aantal andere landen. De bladeren en de zaden van alle leden van deze soort zijn min of meer eetbaar. Hoewel veel van de soorten saponine bevatten (zeepstoffen), zijn de hoeveelheden te kleine om schadelijk te zijn. De gifstof saponine wordt door het lichaam niet geabsorbeerd en verlaat het lichaam zonder enig probleem. Door het kookproces wordt de saponine afgebroken. Saponine zit in vele soorten groentes zoals ook in sommige bonen. De plant bevat ook iets oxaalzuur (zuringzuur), die bij inname in grote hoeveelheden kunnen lijden tot irriteert het de binnenkant van de keel en het bevorderen van nierstenen. Al met al is deze groente zeer voedzaam in kleine hoeveelheden. Het koken van zal de inhoud van oxaalzuur verminderen. De mensen met een reumatiek, artritis, jicht of nierstenen moeten voorzichtigheid in acht nemen dat het eten van deze plant hun klachten kunnen verergeren. Hij bloeit vanaf Juli tot aan September, en de zaden rijpen vanaf Augustus aan Oktober. De bloemen zijn hermafrodiet (hebben zowel mannelijke als vrouwelijke organen) en worden door de wind bestoven. De plant heeft gedijt licht zandige , leemachtig en zware klei gronden. En verkiest zure, neutrale en alkalische gronden. Hij groeit niet in de schaduw en vereist vochtige grond.

Eetbare Delen: Bladeren; Zaad.
De bladeren kunnen worden gekookt en zijn door de uitstekende kwaliteit een perfecte vervanger van spinazie. De rauwe bladeren moet men in kleine hoeveelheden eten vanwege het oxaalzuur. Het zaad kan ook worden gekookt. Maar ook worden vermalen tot een poeder en samen met tarwe of andere graangewassen gebruikt voor het maken van brood enz. Het zaad is klein, ongeveer 1.5 mm in diameter. Alvorens het te worden gebruikt moet het 1 nacht in water worden geweekt en goed worden uitgespoeld om zo eventuele saponine te verwijderen. Het is een makkelijk te kweken plant die, die in de meeste soorten matig vruchtbare grond gedijt en niet van schaduw houdt.

21. CHAYOTE

Chayote (Sechium edule), ook gekend als sayote, tayota, choko, chocho, chow-chow, christophene, mirliton, avocado, en plantaardige peer, Hayatouri (Japans) is een eetbare plant die behoort tot de Kalebasachtigen van de pompoenfamilie samen met meloenen, komkommers en pompoen. De plant heeft grote bladeren die een luifel over het fruit vormen. De takken groeinen over de grond of worden op latwerk opgebonden. Chayote werd als eerst in Mexico, waar het fruit zowel rauw als gekookt wordt gebruikt. Wanneer gekookt, wordt chayote behandeld als pompoen, door licht te koken wordt de het knaperigeheid behouden. Rauwe chayote kan aan salades of salsa’s worden toegevoegd, en wordt vaak gemarineerd met citroen of limoensap. Zowel rauw als gekookt is chayote een goede bron van aminozuren en vitamine C. De knollen van de planten worden gegeten als aardappels en andere wortelgewassen. Bovendien worden de spruiten en de bladeren gebruikt in salades en roerbak gerechten, vooral in Azië.

Chayote is één van het vele groentes die door vroege ontdekkingsreizigers in Europa zijn geïntroduceerd, die een breed assortiment van botanische stekken mee terug brachten. Door de eeuw van verovering spreidde de plant zich ten zuiden van Mexico uit om zo uiteindelijk te integreren in keukens van veel andere Latijns-Amerikaanse naties. Chayote is inheems aan Midden-Amerika waar het een zeer belangrijke plek in het dieet inneemt. Andere warme gebieden rond de aarde zijn eveneens succesvol geweest in het cultiveren van de Chayote. Grootste aanbod komt uit gebieden als Costa Rica en Veracruz, Mexico. Costa Ricaanse chayotes worden hoofdzakelijk uitgevoerd naar de Europese Unie, terwijl Veracruz de belangrijkste exporteur van chayotes aan de Verenigde Staten is. Frankrijk „voert“ zijn chayotte (ook wel Josephines genoemd) in van zijn eilanden in West-Indië en nabij Afrika, hoewel steeds meer mensen hen in Europa kweken. Zij werden in 1917 geïntroduceerd in Japan in zijn steeds meer populair geworden zoals allerlei pompoenen. De Japanners eten ze ingelegd het zuur, gekookt, in salades of in soepen.
De spruiten zijn ook eetbaar!

22. Aardbeispinazie

De aardbeispinazie (capitatum van het Chenopodium, capitatum Blitum), of epinard-Fraise in het Frans (de Spinazie van de Aardbei) is een eetbare plant. Hij is inheems aan het grootste deel van Noord-Amerika in heel de Verenigde Staten en Canada, met inbegrip van noordelijke gebieden. Ook wordt hij gevonden in een deel van Europa en Nieuw Zeeland. De aardbeispinazie wordt gevonden in vochtige bergvalleien. Sommige landbouwers en amateur tuinders kweken hen in Frankrijk. De bloemen zijn kleine, pappige, heldere rood en eetbaar, lijkend op aardbeien. Het sap van de bloemen werd ook gebruikt als rode kleurstof. De vruchten bevatten kleine, zwarte, platte zaden die 0.7-1.2 mm lang zijn. De plant is klein (30 cm) met kleine bladeren en kunnen als spinazie worden gegeten. De oogst duurt de hele Herfst.

23. Postelein

Postelein (Portulaca oleracea, synoniem: Portulaca sativa) is een eenjarige plant, die behoort tot de posteleinfamilie (Portulacaceae). De soort komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname en in Europa alleen in Nederland gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten. Ook bestaan er cultivars met grote bloemen voor de siertuin. Postelein wordt 5-50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit ‘s morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar. Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden.

Postelein vraagt veel warmte en wordt daarom meestal onder glas geteeld. De grondtemperatuur moet ongeveer 20 °C zijn en de temperatuur overdag ten minste 20 °C en ‘s nachts ten minste 15 °C. In Nederland bedraagt het jaarlijkse areaal ongeveer 30 ha. Teelt in de zomer buiten is in een beschutte tuin ook mogelijk. Onder glas wordt vanaf eind februari tot half augustus gezaaid en afgedekt met plastic folie. Er wordt ongeveer 5-7 g zaad per m² gebruikt. Direct na het zaaien moet de grond natgemaakt worden. Na een paar dagen moet het plastic weer verwijderd worden. De oogst kan drie tot vijf weken na het zaaien beginnen en bedraagt 4-6 kg/m². In de volle grond kan vanaf eind mei gezaaid worden. De planten zijn echter minder mals dan bij de teelt onder glas. Postelein is een echte zomergroente en is over het algemeen verkrijgbaar van mei tot en met september. Het is ook een vrij tere groente die tegenwoordig bij de meeste supermarkten om vroegtijdig inslinken te voorkomen voorverpakt wordt in plastic bakken van 500 gram met een plastic omhulsel in plaats van dat de klant zelf de groente uit een grote bak zelf afweegt. Postelein heeft ook een medicinale werking. In Griekenland was het een populair medicijn. Ze gebruikten het bij verstopping en ontstekingen van de urinewegen. Daarnaast werkt het koortsverlagend. Postelein werkt ook verlichtend bij brandend maagzuur. Tabernaemontanus (Jacob Dietrich Theodorus von Bergzabern (1520-1590)) beval in zijn Nieuwe Kruidboek (Neuw Kreuter Buch) van 1588 postelein aan bij brandend maagzuur en dacht ook dat posteleinsap in de mond losse tanden weer vast kon zetten. Ook werd posteleinsap en aftreksel van de zaden tegen darmparasieten gebruikt.

24. Pepino / peer-MELOEN

De pepino (Solanum muricatum) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De vrucht wordt ook wel appelmeloen of meloenpeer genoemd. De plant is overblijvend, aan de basis verhout, slap, vaak liggend en wordt tot 1 m lang. De afwisselend geplaatste bladeren kunnen ongedeeld ovaal-lancetvormig zijn of uit drie tot zeven lobben bestaan en zijn variabel van grootte. De bloemen groeien in trossen in de bladoksels. In open toestand zijn de bloemen 3-4 cm breed en bestaan uit vijf blauwe en/of witte kroonbladeren. De pepino is een ronde of ovale 10-15 x 8-10 cm grote bes. De kleur van de dunne schil is geel of groenig met roodbruine vlekken of strepen. Het lichtgele, zachte, zeer sappige, zoete vruchtvlees smaakt naar meloen en peer. Er bestaan zaadhoudende en zaadloze rassen. Bij zaadhoudende rassen bevat de centrale vruchtholte talloze, plat-afgeronde, circa 3 mm grote, beige zaden.

De pepino is al een cultuurplant sinds de prekoloniale tijd in de hooglanden van Colombia, Equador en Peru. De soort wordt vooral gekweekt in het bergland van Zuid-Amerika tussen 900 en 2800 m en in Nieuw-Zeeland. Ook wordt de plant steeds vaker gekweekt in Oost-Afrika (onder andere Ethiopië), Oost-Azië, Australië, Californië, op de Canarische Eilanden en in het Middellandse Zeegebied. De vrucht kan ook in Nederland steeds vaker op de markt worden aangetroffen. De plant kan in België en Nederland ook in de broeikas worden gekweekt. De plant kan worden vermeerderd door zaaien of stekken. Een uit zaad opgekweekte plant kan na vier of vijf maanden al bloemen produceren, een stek zal nog eerder bloeien. Nota bene: In het Spaans en Portugees is pepino de naam voor de komkommer en de augurk.

Dit is de laatste blog in de serie van vergeten groenten. Bekijk deel 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *