Zijn maaltijdboxen gezond?

Een maaltijdbox vergelijken

Zijn maaltijdboxen gezond?

Veel mensen die overwegen een maaltijdbox abonnement af te sluiten vragen zich af of de maaltijdboxen wel gezond zijn. We willen immers niet alleen gemakkelijk eten maar ook gezond. In dit artikel zullen we de aanbieders van maaltijdboxen onder de loep nemen om te bekijken of de geboden maaltijden wel gezond zijn.

Wat is een gezond recept?

Om te kunnen beoordelen wat gezonde recepten zijn is het goed om eerst stil te staan bij de vraag wat gezonde voeding nou precies is.

Allereerst kunnen we dit op het niveau van de macronutriënten bekijken. Er zijn er 3, dit zijn de koolhydraten, eiwitten en vetzuren. Deze dienen alle 3 in de recepten van de maaltijdboxen aanwezig te zijn. Allereerst hebben we altijd koolhydraten nodig. Koolhydraten worden in de maag en dunne darm afgebroken tot glucose waarna het dient als brandstof voor onze spieren en hersenen. Zonder koolhydraten zal het niet lang duren voordat we ons futloos gaan voelen.

Als we de maaltijdboxen van de verschillende aanbieders onder de loep nemen is te zien dat er altijd een koolhydraatbron in de maaltijden is opgenomen. Koolhydraatbronnen zijn aardappelen, rijst, pasta, pizzabodem, wraps, brood of quinoa. Het voordeel van deze koolhydraatbronnen is dat ze meestal geen of nauwelijks onverzadigde vetzuren bevatten. Als de maaltijdbox aanbieders onder de loep worden genomen valt tevens te zien dat er veel afwisseling is in koolhydraatbronnen. Dit is gezond omdat hiermee verschillende soorten mineralen worden verkregen.

Wat betreft de eiwitten dan valt te zien dat deze ook altijd opgenomen zijn in de maaltijdboxen. De ene keer kan dit vis zijn, vlees, kip of een vegetarische vleesvervanger. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van eiwitbronnen zoals kaas, eieren, noten, soja, quinoa of linzen. De eiwitbronnen met een dierlijke oorsprong hebben het voordeel dat deze het lichaam van alle essentiële aminozuren voorzien. Bij veel aanbieders van maaltijdboxen heb je de mogelijkheid om één of meerdere vegetarische maaltijden te bestellen. Het is goed voor de gezondheid om zo nu en dan vegetarisch te eten omdat hiermee de hoeveelheid omega 6 in het dieet wordt verlaagd. Voor een goede gezondheid is namelijk een evenwicht tussen omega 3 en omega 6 vetzuren van belang.

Wat betreft de vetzuren zijn er eigenlijk geen maaltijdboxen te vinden die veel verzadigde vetzuren bevatten, wat positief is. Vetzuren zitten vaak in het verdomhoekje maar we hebben deze weldegelijk hard nodig voor onze gezondheid. Zo dienen vetten niet alleen als brandstof maar zijn ze ook betrokken bij allerlei processen in het lichaam zoals de opname van vitamines en de aanmaak van hormonen.

In de maaltijdboxen zijn wel bronnen van gezonde vetzuren terug te vinden. Gezonde vetzuren zitten in vette vissoorten, eieren, noten, zaden, avocado’s en olijfolie.

Vitamines

Denk je aan gezond eten dan denk je automatisch aan vitamines. Wat betreft de vitamines zijn de groenten uit de maaltijdboxen de voornaamste bron. Wat betreft vitamines komt het er eigenlijk op neer dat je ze allemaal nodig hebt. Bij een chronisch tekort aan een bepaalde vitamine kan je last krijgen van bepaalde aandoeningen of ziekten. Dit kan zich pas na jaren uiten en het is daarom belangrijk dat er regelmatig voldoende vitaminen worden gegeten.

Het is geen doen om bij te houden in welke groente precies welke vitamines zitten en in welke hoeveelheden. Een handige vuistregel is dat je groenten moet afwisselen in kleur. Als je verschillende kleuren groenten eet dan krijg je vanzelf allerlei verschillende vitamines binnen. Bij de maaltijdboxen is dit goed geregeld. De maaltijdboxen zijn vaak kleurrijk en zeker als je dit over de gehele week bekijkt.

Mineralen

Ook mineralen zijn belangrijk. Ze zijn nodig voor allerlei processen in het lichaam en bij een tekort aan mineralen zal het niet lang duren voordat zich allerlei kwaaltjes gaan voordoen die op het eerste gezicht moeilijk te verklaren zijn. Mineralen zijn in tal van voedingsmiddelen te vinden. De voornaamste bronnen van mineralen zijn groenten en granen die goed vertegenwoordigd zijn in de maaltijdboxen.

Ook voor mineralen geld dat het niet te doen is om bij te gaan houden welke mineralen in welke voedingsmiddelen zitten. Ook voor mineralen is afwisselen daarom het devies. Aangezien er bij de maaltijdboxen veel afwisseling zit in de groenten zit het met de mineralen wel goed. Bij veel maaltijden van de verschillende maaltijdbox aanbieders zit er vaak zelfs in 1 maaltijd al meerdere soorten groenten.

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn niet het eerste waar je aan denkt als het om gezond eten gaat. Toch zijn deze essentieel onderdeel van een gezond dieet. Voedingsvezels houden het spijsverteringskanaal gezond en voorkomen constipatie. Een dieet wat rijk is aan voedingsvezels stel de lever in staat om via de darmen afvalstoffen af te voeren. Zo helpen voedingsvezels om het cholesterol op een gezond niveau te houden.

Groenten zijn een belangrijke bron van vezels. In de maaltijdboxen zitten volop groenten dus dat lijkt wel goed te zitten. Een andere bron van vezels zijn granen, quinoa en peulvruchten. Ook deze worden regelmatig gebruikt in de maaltijdboxen.

Geen troep

Misschien wel het belangrijkste van de maaltijdboxen is de afwezigheid van allerlei troep. Bij de meeste maaltijdboxen bereid je de maaltijden aan de hand van verse ingrediënten en kruiden. Hierdoor worden het aantal ongezonde toevoegingen, zoals suikers en E-nummers, tot een minimum beperkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *