De geschiedenis van de asperge

Een maaltijdbox vergelijken

De geschiedenis van de asperge

De asperge werd twee eeuwen voor Chr. gegeten door de Romeinen. Na dat het Romeinse Rijk ineen stortte is ook de aspergeteelt in Europa verdwenen. Rond de 15e eeuw is de aspergeteelt in Europa weer begonnen, vanuit Spanje via Frankrijk naar het Noorden. in de 17e eeuw werd de asperge in Frankrijk en sommige andere West-Europese landen gekweekt.
Sinds de 19e eeuw wordt o.a. rond Bergen op Zoom Nederland op grotere schaal asperges geteeld. Nu (vanaf de eerste Wereld Oorlog) is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges, met als centrum De aspergeveiling in Grubbenvorst. Maar ook in andere delen van het land worden asperges geteeld (bijvoorbeeld Twente en Groningen). Van de in Nederland gekweekte asperges wordt een groot deel geëxporteerd naar Duitsland. In 2003 werd in Woerden een mes gevonden met de afbeelding van een asperge, waardoor wordt aangenomen dat de asperge in Nederland al in de Romeinse tijd werd gegeten.
In België worden asperges gekweekt in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs (Kalfort) en levert een beperkte oogst. Vooral Kalfort is hier zeer bekend om. Vandaar ook vieringen als ‘de aspergeworp’ eind augustus, en ‘aspuurge’ in het ‘Bos van Coolhem’ in Kalfort. De asperge groeit ook nu nog wild in sommige Europese streken, zoals Polen.

Teelt van asperges

De asperge is een meerjarige plant, die 5 tot 7 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe uitlopers. Deze worden als ze nog onder de grond zijn afgesneden, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen. Dit worden de groene asperges. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met plastic. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Aspergeseizoen
Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De(zonne-)energie wordt opgedaan door het bovengrondse groene aspergeloof. Recept hebben we trouwens nog meer geschreven over asperges.

Recept met asperge

500 gr asperges1 CitroenHele Foelie500 gr aardappels200 gr beenham

Zout

 • Schil de asperges van de kop naar de onderkant en snijd 2 cm van de onderkant af.
 • Leg ze in een “hapjespan” en vul deze met koud water en voeg de in tweeën gesneden citroen, foelie en zout toe.
 • Schil de aardappels en doe deze in een pan met koud water en zout.
 • Breng de aardappels en de asperges aan de kook. De asperges duren ongeveer 15 minuten
Hollandaise saus.0,5 dl azijn10 peperkorrels0,5 dl witte wijn6 ei dooiers

600 gr roomboter

Zout

Snufje Cayenne peper

Citroensap

 • Zet een pan water op en breng deze langzaam tegen de kook aan.
 • Kook de azijn en peper in tot 1/3, giet door een zeef in een stalen kom (passend in de pan met heet water). Smelt de boter.
 • Voeg de dooiers en het water toe en houd de kom in het hete water (au bain-marie) klop het mengsel op tot het dik en luchtig is.
 • Giet, heel langzaam zonder te stoppen met kloppen de boter er bij en breng de saus opsmaak met zout en cayenne peper voeg de citroensap en witte wijn toe.
 • Zeef de saus en houd hem au bain-marie warm (60˚C)
 • Als de aardappels gaar zijn, afgieten en even droog koken. Doe de deksel erop en zet het vuur uit.
 • Als de asperges gaar zijn zet het vuur uit. Haal de asperges uit het vocht en verdeel ze over twee borden.
 • Doe de plakken ham in het kookvocht van de asperges om ze kort te verwarmen.
 • Schep  de aardappels op het bord en verdeel de ham over de asperges en schep wat saus over de ham en de asperges en eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *