Asperges; geniet ervan nu het kan!

Een maaltijdbox vergelijken

Asperges; geniet ervan nu het kan!

foto asperges

Asperges geniet ervan nu het kan! Het aspergeseizoen is begonnen en dat geeft mij weer de kans om los te gaan met deze super lekkere groente. Ik moet zeggen dat ik in Limburg naast een aspergeveld geboren ben en nu in Salland er achter kom dat de kwekers hier ook erg lekkere asperges kweken. Er is zelfs een heel leuk asperge festival in Raalte dat wij vorig jaar hebben bezocht. Ik gebruik wel eens groene asperges, maar moet zeggen dat mijn liefde voor de witte asperge het toch wel wint. Gewoon gekookt en serveren met ham, aardappels, eieren en gesmolten boter is uiteraard heerlijk en dit kan je uiteraard heerlijk met zalm doen. We hebben al eens met vrienden een compleet asperge diner gemaakt en dan zie je wat je allemaal met asperges kan doen.

Asperges bereiden

Grillen en als amuse of tapas eten is heerlijk, een soep gemaakt van alle schillen en afsnijdsels en wat witte wijn kent iedereen. Een lekkere taart met geitenkaas is ook populair en zelf ben ik gen op over gebakken risotto met kip en asperges. Ook kan het goed in een mooie lente salade, mooi licht met gegrilde lente groenten en een vinegraite of juist wat steviger met aardappels en garnalen. Maar bedenk ook zelf wat je er allemaal mee kan, met pasta en gamba’s lijkt mij lekker of anders bij een groot stuk vlees, vers brood en een salsa, alles kan.

Asperges invriezen

Ook wil je direct uitleggen hoe je asperges wel goed kan invriezen, geleerd van mijn lieve schoonzusje. Neem witte asperges, goedkoper zijn de niet perfecte of te dik en dun dus vraag ernaar bij je boer en schil die en kook ze net beetgaar, dus iets steviger nog. Laat ze dan afkoelen en vries ze in grote bakken in met het kookvocht, zo behoud je alle smaak en in de vriezer blijven ze heel mooi en krijg je geen vriesbrand. Als je ze dan ontdooit, hoef je de asperges alleen maar even opwarmen in het kookvocht en je kan weer smikkelen. Dat is te gek als je met kerst eens los gaat en laat ik daar nou een super ideetje voor hebben.

Het witte goud
Het is een voorgerecht dat op een hamburger lijkt, veel werk en timing maar de smaken zijn echt ongelooflijk. Neem wat brioche brood (volop te krijgen met pasen), snij er ronde sneetjes van, 2 per gerecht en toast die a la minute. De laag tussen het brood is rauwe zalm en mierikswortel room en er bovenop een warme gekookte witte asperge met een paar drupels goede olijfolie. Er omheen komt een saus van zacht gekookt ei met kaviaar (forel of zalmeitjes is ook goed). De zachte smaak van de asperges en het briochebrood samen met de vettere rauwe zalm, pittige mierikswortelroom en de aardse ijzersmaken van het ei en kaviaar zijn een wereld combinatie. Oefen dit wel een keer en plan alles goed als je het voor gasten maakt, anders is het lekker stressen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *