Verse kruiden uit eigen tuin

Een maaltijdbox vergelijken

Verse kruiden uit eigen tuin

Verse kruiden uit je eigen tuin? Het is lente en overal kan je verse kruiden kopen voor in je eigen tuin, ook al heb je geen grote tuin of helemaal geen tuin, zet het in potten, je kan echt je eigen kruiden op voorraad hebben op deze manier. Koken met verse kruiden is zo lekker, lam van de BBQ met rozemarijn, gnocchi met worst en salie, gegrilde zeebaars met tijm, de lijst is eindeloos.

Ik ben zelf begonnen met mijn favorieten, rozemarijn, munt en tijm. Deze zijn alledrie sterke planten en op talloze manier te gebruiken in de keuken. Let op dat je niet te kleine planten koopt als je niet ieder jaar nieuwe wilt kopen, een maatje groter overleeft vaker een koude winter. Munt is een woekeraar net als peterselie en bieslook, dus deze kan je beter in zijn eigen pot zetten anders verdringt die snel ja andere kruiden. Mijn kruidentuin is een bak gemetseld van overbleven stenen (gratis), gevuld met overgebleven grond (gratis), het stenen muurtje heb ik wit geschilderd en dat ook lekker fris. Dit jaar heb ik er ook een leuke tuinposter boven gehangen en op de markt heb ik lekker wat nieuwe kruidenplantjes gekocht.

Zelf kruiden kweken

Mijn salie, rozemarijn, bieslook, munt, peterselie en oregano hebben de winter overleefd, dus ik had niet zoveel nodig. Dat wil niet zeggen dat ik niets heb gekocht, het is er nu de tijd voor en de aanbiedingen op bijv. de markt zijn top. 2 of 3 plantjes voor € 5 en 10 sla plantjes voor € 2 was voor mij de schade, dus het kost echt geen fortuin. De leuke bordjes zijn nog van vorig jaar en die kostten wel 1 euro voor 9 bordjes.

De aanvulling dit jaar liegt er niet om, lekker frisse sinaasappel tijm, te gekke chocolade munt, prachtige rode salie, wilde knoflook met enorme bladeren en een mooi laurier plantje. Verder lekker wat rode eikenblad sla, rode en groene krul sla en pluksla om het af te maken. Ik kan nog wat radijsjes gaan planten, simpel wat zaadjes in de grond op een vingerdiepte, beetje water erop en genieten maar. Nee ik heb geen groene vingers en deze wijsheid en ervaring heb ik met schade en schande opgebouwd. Maar er is niets zo leuk als tijdens het koken even naar buiten lopen en je eigen verse kruiden pakken en zo kom je ook vaak op nieuwe combinaties.

Kruidentuin

Zo werkt rozemarijn te gek op vette vis, een Dorade op de BBQ bijvoorbeeld en als de rozemarijn in de lente uitloopt kan je heerlijk van de jonge toppen met wat amandeltjes een lekkere Spaanse pesto maken. Ook zijn nieuwe soorten zoals de chocolade munt een uitgelezen kans om een toetjes uit te proberen waar dit bij past. Ik moet toegeven dat ik geen platte peterselie kweek, die gaat er bij mij per bos door in de couscous of salsa verde dus daar kan ik niet tegenop kweken. Ook ben ik geen expert in het snoeien in de herfst en winterklaar maken van de plantjes en woekerende munt heb ik ook aan den lijve ondervonden. Dus ga ervoor en haal een paar plantjes en probeer het uit, het zal je kookervaring verrijken ik beloof het je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *