Categorie: Nieuws

Een maaltijdbox vergelijken

Vergeten groenten deel 4

17. YACON Een ander voorbeeld van een in Japan snel populair wordende groenten is Yacon! Yacón is een plant die in de Andes van Perú wordt gekweekt voor zijn knapperige en zoete knollen. Men kan de structuur en het aroma het beschrijven als een kruising tussen een verse appel en een watermeloen dit is waarom…
Lees meer

Vergeten groenten deel 3

11. Snijbiet De laatste jaren zijn er vele “vergeten” groenten herontdekt. Deze groenten probeerde mensen, vooral in Europa, te vergeten omdat ze hun zouden herinneren aan de zware tijd tijdens de 2e wereld oorlog. Mensen moesten toen tevreden zijn met minder bekende groenten omdat de meest gangbare groenten zoals o.a. wortelen en aardappels door het…
Lees meer

Vergeten groenten deel 2

6. Pastinaken (Franse) Pastinaak of (de Engelse) pastinaak lijken op wortelen, maar zijn bleker en hebben een sterker aroma. Net als wortelen, wordt de pastinaak al sinds de oudheid in Europa en Azië gegeten. In oude Griekse en Romeinse literaire bronnen wordt de pastinaak al genoemd, er is echter moeilijk onderscheid te maken tussen pastinaak…
Lees meer

Vergeten groenten deel 1

De organische landbouw en de biodiversiteit hebben de laatste jaren vele „vergeten“ groenten herontdekking die de mensen vooral in Europa en Frankrijk bewust probeerden te vergeten. Dit vanwege de slechte herinneringen uit WO.II. Deze mensen moesten toen met alternatieve groenten tevreden zijn omdat de aardappels, wortelen etc. door de bezetters of hun eigen legers te…
Lees meer

De geschiedenis van de asperge

De asperge werd twee eeuwen voor Chr. gegeten door de Romeinen. Na dat het Romeinse Rijk ineen stortte is ook de aspergeteelt in Europa verdwenen. Rond de 15e eeuw is de aspergeteelt in Europa weer begonnen, vanuit Spanje via Frankrijk naar het Noorden. in de 17e eeuw werd de asperge in Frankrijk en sommige andere…
Lees meer

foto asperges

Asperges; geniet ervan nu het kan!

Asperges geniet ervan nu het kan! Het aspergeseizoen is begonnen en dat geeft mij weer de kans om los te gaan met deze super lekkere groente. Ik moet zeggen dat ik in Limburg naast een aspergeveld geboren ben en nu in Salland er achter kom dat de kwekers hier ook erg lekkere asperges kweken. Er…
Lees meer

Verse kruiden uit eigen tuin

Verse kruiden uit je eigen tuin? Het is lente en overal kan je verse kruiden kopen voor in je eigen tuin, ook al heb je geen grote tuin of helemaal geen tuin, zet het in potten, je kan echt je eigen kruiden op voorraad hebben op deze manier. Koken met verse kruiden is zo lekker,…
Lees meer

Bladerdeegsnacks met pittig gehakt

Recept: Bladerdeegsnacks met pittig gehakt

Ik beken: ik ben verslaafd aan sambal, pepertjes en ander pittig spul. In mijn al eerder genoemde overvolle voorraadkast staan altijd zeker 5 tot 10 potjes sambal. En dan nog een paar open in de koelkast natuurlijk. Behalve sambal is er natuurlijk ook standaard harissa in huis, chilivlokken, chilipoeder, gedroogde chilipepers en een lading pepers…
Lees meer

Pastasalade met cantharellen

Pastasalade met cantharellen

Alweer een salade? Jep, ik ben er dol op, vooral in de lente en zomer. Vooral ook omdat je er zo eindeloos mee kunt variëren, het verveelt me nooit. Paddenstoelen horen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, echt niet alleen bij de herfst. Het cantharellenseizoen begint al in juni. En toen ik deze beauties…
Lees meer

Hummus maken

Hummus, houmous, hoemoes, over de schrijfwijze wil ik niet discussiëren. Het is lekker, en daar gaat het om. Deze hummus mag eigenlijk geen hummus heten, maar het lijkt er wel een beetje op. Het is in feite een kikkererwtenpuree met geroosterde paprika en feta. Maar dat is zo’n lange naam. De paprika die ik gebruikte roosterde…
Lees meer